A blog section where general information, current news, developments and trends are shared for professionals in the field of communication and marketing and for those who are interested in this area.

Z KUŞAĞINI ANLAMAK

|
Yakın geleceğin en büyük tüketicilerinden biri olmaya aday olan Z kuşağını anlamak, tüketici davranışlarını tahlil edip onlara uygun iletişim stratejileri geliştirmek markalar için her geçen gün daha önemli hale geliyor. 
 
Bugün 13 ile 22 yaş arasında olanlar Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Z kuşağı önceki kuşakların yaşamlarının sonraki evrelerinde tanışmış oldukları teknolojik yeniliklerin tam merkezine doğdular. O nedenle onlar için teknoloji hayatlarının tam merkezinde ve olmazsa olmazları. 
 
Z kuşağı kendini teknolojinin onlara sunduğu imkanları kullanarak tanımlıyor. Yaşamlarını aktif olarak içerisinde oldukları sosyal medya mecralarında takip ettikleri influencerler şekillendiriyor denebilir.
 
JWT Intelligence tarafından İngiltere ve ABD’de yapılan araştırmalarda, görüşme yapılan Z kuşağı temsilcilerinin yarısından fazlası (%51) kendilerini önceki kuşaklaran daha yaratıcı olarak tanımlıyorlar. Önceki nesillerden farklılaştıkları nokta sadece yaratıcıkla sınırlı değili aynı zamanda daha faydacılar. Bu da markalar açısından hedef kitlesi olan Z kuşağında içerik hazırlarken onları tatmin edebilecek, fayda odaklı, viral etkiye dönüşebilecek yaratıcılıkta içerikler hazırlamaya zorluyor. 
 
Z kuşağına ulaşmak için geleneksel mecralardan uzaklaşıp bu kuşağın aktif olarak bulunduğu yeni nesil mecralara yönelmek gerekir. Yeni mecraları aktif olarak kullanan ve burada sınırlarını zorlayarak son derece yaratıcı içerikler üreten Z kuşağı temsilcileri ciddi bir takipçi sayısına erişmiş olsalar dahi, ortaya çıkardıkları çalışmaları bir marka oluşturmak için değil kendilerini ifade etme biçimleri bu olduğu için yaptıklarını söylüyorlar. 
 
Z kuşağına yönelik yapılacak iletişim çalışmaları son derece yaratıcı olmalı ancak kitleyi rahatsız edebilecek boyutta reklam kokan yaklaşımlar olmamalı.
 
Aşağıda JWT Intelligence tarafından yapılan araştırmaların çıktılarından bazılarını görebilirsiniz. 
 
 
Back to blog