A blog section where general information, current news, developments and trends are shared for professionals in the field of communication and marketing and for those who are interested in this area.

DENEYİMSEL PAZARLAMA

|

Tüketicinin bütün duygularına ulaşan, duygusal ve düşüncel olarak satın alma davranışına itmesine imkan yaratan faaliyetlerin hepsine “Deneyimsel Pazarlama” denir.

Bu kavramda ürünlerin tüketiciler tarafından satın alma öncesinde deneyim yaratılarak etkileşim sağlanması ve aralarında bir bağ oluşturulması temeline dayanmaktadır.

Columbia Üniversitesinden pazarlama profesörü Bernd Schmitt markaların tüketicilerin duygularına,hislerine, davranışlarına, düşüncelerine ve ilişkilerine etki edebilen markaların süreç içerisinde hayatlarına devam edebileceğini söylerken, markalar bu deneyimleri planlarken tüm ayrıntılara kafa yorulmasını söylemektedir. Planlama yapılırken tüm vücudu, tüm duyguları ve hisleri etkilemeyi hedeflemeyi bunu yaparken müşterinin zevk almasının sağlanması gerektiğini ileri sürmektedir.

Aşağıdaki videoda TNT televizyonunun Belçika sokaklarında hayata geçirmiş olduğu mükemmel bir deneyimsel pazarlama örneği göreceksiniz.

Bir başka örnekte Nike markasının #free algısı üzerine kurguladığı deneyimsel pazarlama çalışması.

Son örneğimizde Pepsi Max tarafından hazırlanan otobüs duraklarında unutulmaz bir deneyim yaşatan eğlenceli bir çalışma.

Back to blog